Börja med Tåget
Tåget är ett våldsförebyggande och trygghetsfrämjande program som är utvecklat av Botkyrka kommun för att strukturerat och effektivt förebygga våld både inom och utanför skolan.

Programmet är riktat till elever mellan 6-15 år (åk F-9), deras vårdnadshavare och skolpersonal. Metoden, som erbjuds kostnadsfritt, bygger på upplevelsebaserat lärande och kan skräddarsys efter varje skolas specifika behov. Genom att integrera färdiga lektionsupplägg och anpassa materialet, tar Tåget hänsyn till elevernas, skolpersonalens och vårdnadshavarnas behov för att skapa en så bra och trygg skolmiljö som möjligt.

Ett brett angreppsätt
Metodens grundläggande principer inkluderar
- utmaning av stereotypa normer,
- främjande av jämställdhet,
- utvecklande av styrkebaserat ledarskap samt
- åskådarperspektivet
Genom att aktivt utmana stereotypa normer och främja jämställdhet kan Tåget minska risken för våldshandlingar. Dessutom stärker utbildningsprogrammet målgrupperna emellan, samt med andra viktiga samhällsaktörer såsom socialtjänsten och polisen.
Tack vare gemensamma initiativ och utbildningsinsatser engagerar metoden elever, personal och vårdnadshavare för att tillsammans skapa en trygg och inkluderande miljö, både i och utanför skolan, där barnen visar omtanke, respekt och mod, och är en del av en förändring till det bättre.
Samverkan krävs för ett lyckat våldsförebyggande arbete
Insatser för våldsförebyggande arbete behövs på olika arenor i samhället. Förskolor, skolor, ungdomsmottagningar, fritidsverksamheter, föräldrastödjande verksamheter, trossamfund och föreningsliv är exempel på platser där sådana insatser kan vara effektiva. Men skolan utgör en särskilt viktig plats för våldsprevention, och tidig intervention kan ha långsiktiga positiva effekter. Genom att samarbeta med olika aktörer i samhället och använda både forskning och praktisk erfarenhet kan kommunen skapa en strukturerad och effektiv våldspreventionsstrategi med Tåget som en central del.
Här kan du läsa mer om hur Botkyrka kommun arbetat med samverkan.
Här kan du läsa mer om Tågets grundprinciper.
Introduktionsdagar inom Stockholms län
Länsstyrelsen Stockholm kommer stödja kommuner och verksamheter i Stockholms län som vill påbörja ett arbete med Tåget. Detta görs genom metodstödsträffar för kommuner/verksamheter som har beslutat sig för att arbeta med Tåget samt introduktionsdagar för att introducera arbetssättet för intresserade. För mer information om datum och andra frågor – hör av dig till mvk.stockholm@lansstyrelsen.se
Mer för dig som vill börja med Tåget:

Ansök här för att få tillgång till metodmaterialet

Visste du att…
Tåget heter just Tåget för att vi kliver på vid olika stationer, eftersom vi har olika erfarenheter av våld. Tillsammans åker vi på en resa där vi gör olika stopp längs vägen för att förändra våra invanda beteenden.

Vill du kika på hur ett pass är upplagt? Inga problem. Klicka här för att se hur pass ser ut.

Är din kommun redo för Tåget?
För att lyckas med Tåget är det av yttersta vikt att både skolan och kommunen visar engagemang. Läs mer om nycklarna för att lyckas.

Är din skola redo för Tåget?
Är din skola redo att göra en verklig och meningsfull insats för att skapa en trygg och inkluderande miljö fri från våld och kränkningar?

Röster om Tåget
Här kan du läsa vad olika nyckelfunktioner har för erfarenheter av att jobba med Tåget.