Är din kommun redo för Tåget?
För att lyckas med Tåget är det av yttersta vikt att både skolan och kommunen visar engagemang och tillhandahåller nödvändiga resurser. Ett dedikerat team är en oumbärlig del av detta arbete och bör vara en naturlig del av samverkansstrukturen för alla organisationer och parter. Med rätt vilja, tillgängliga resurser och en stark samverkan kan ni göra en betydande skillnad för barn och unga i er kommun – och nå resultat som ingen enskild part kan uppnå på egen hand.

För att säkerställa en effektiv implementering rekommenderar Botkyrka starkt en samverkan mellan skolan, socialtjänsten, polisen och en övergripande samordningsfunktion för hela kommunen, såsom Botkyrkas Våldspreventivt center (VPC). Tvärsektoriell samverkan är avgörande för att lyckas. Med flera parter involverade och en systematiskt strukturerad metod blir Tåget inte bara en tillfällig insats utan en långsiktig satsning med optimal möjlighet att få genomslagskraft och skapa en tryggare miljö både i och utanför skolan. Varje kommun organiserar sig utifrån sina egna förutsättningar, det finns inget rätt eller fel, men det viktiga är att det finns en tydlig struktur och ansvarsfördelning.
Vilka områden behöver vi arbeta med?
Ett sätt att inventera vilka behov som finns i kommunen är att använda sig av förvaltningarnas olika data. Titta på resultat från elevundersökningar och jämför med arbetsplatsundersökningar på skola och fritids. Finns det ett glapp i hur personalen upplever trivseln på skolan för eleverna, kontra hur eleverna upplever den? Hur ser lägesbilden ut från polisen? Hur ser skolornas kränkningsincidentrapporter? Bjud in de berörda parterna för att presentera informationen och diskutera huruvida det är en god idé att påbörja ett gemensamt samverkansarbete kring våldsförebyggande arbete.
Dedikerad samordningsfunktion
Utvecklingen av ett dedikerat team som ansvarar för att driva Tåget är avgörande för att lyckas och bör utgöra ryggraden i samverkansstrukturen för samtliga organisationer och parter. I Botkyrka ligger detta ansvar på Våldspreventivt center (VPC).
Exempel på andra ledningsforum inom ramen för Tåget i Botkyrka kommun är:
- Strategiskt ledningsforum för kommunala chefer inom samverkan, exempelvis enhetschefer från socialtjänsten som ansvarar för enheter som utför Tåget på skolorna, enhetschef för samordnare av Tåget och verksamhetschef för grundskolorna som leder skolledningen.
- Ledningsforum med polis där chefer som arbetar med kommunens trygghet- och säkerhetsarbete samt lokalpolisområdeschef, biträdande chef och kommunpolis sitter med.
Avsätta resurser
Planering av resurser i den ordinarie verksamheten är en nyckelaspekt. Det är avgörande att skola, polis och socialtjänst avsätter resurser för att aktivt delta i de olika aktiviteterna och passen på skolorna. För att detta ska fungera i praktiken krävs det beslut och engagemang från ledningen inom varje berörd förvaltning eller verksamhet. Tåget bör vara en integrerad del av varje samverkansgrupps ordinarie verksamhet, och resurser bör planeras utifrån det våldspreventiva arbetet.
För att säkerställa att arbetet med Tåget inte rinner ut i sanden för att personal slutar är det viktigt att ha bra dokumentation på plats. Upprätta gärna en handlingsplan med dokumentation kring hur arbetet har utförts som ni exempelvis döper till "Till dig som är ny rektor/personal/koordinator på en Tåget-skola”.
Här kan du läsa mer om hur Botkyrka organiserat sitt arbete med Tåget
Checklista för kommuner
- Finns det en vilja att arbeta våldspreventivt?
- Är strategiska partners identifierade?
- Finns det en övergripande samordningsfunktion för arbetet?
- Finns det ett ledningsforum med representanter från alla partners?
- Finns det rutiner för hur arbetet ska bedrivas inom de olika verksamheterna?
- Finns det mötesforum där ni följer upp hur arbetet bedrivs på skolorna?
Om ni kan bocka av flera av punkterna ovan och vill fortsätta att satsa på våldprevention så tror vi att Tåget är något för er.
Mer för dig som vill börja med Tåget:

Ansök till Tåget
Skicka in din ansökan för att få tillgång till programmets handledning och alla pass.

Vill du kika på hur ett pass är upplagt? Inga problem. Klicka här för att se hur pass ser ut.

Är din skola redo för Tåget?
Är din skola redo att göra en verklig och meningsfull insats för att skapa en trygg och inkluderande miljö fri från våld och kränkningar?

Om Tåget
Med hjälp av kunskap och verktyg förebygger Tåget våld i och utanför skolan. Läs mer om programmet här.

Röster om Tåget
Här kan du läsa vad olika nyckelfunktioner har för erfarenheter av att jobba med Tåget.