Är din skola redo för Tåget?
Är din skola redo att göra en verklig och meningsfull insats för att skapa en trygg och inkluderande miljö fri från våld och kränkningar? Med det våldsförebyggande och trygghetsfrämjande skolprogrammet Tåget ges du möjlighet att skräddarsy ett upplägg som passar dina elever och din skolas behov inför varje läsår. Programmet som är framtaget av Botkyrka kommun är kostnadsfritt.

Därför ska ni börja arbeta med Tåget!
Behöver du övertyga dina kollegor om att ni ska börja arbeta med Tåget? Här är tre starka argument för att börja arbeta med det kostnadsfria våldspreventiva skolprogrammet.
- Situationsanpassade redskap för olika målgrupper:
Varje deltagare, vare sig det är en elev, personal eller vårdnadshavare, får redskap som är anpassade efter deras specifika behov. Som lärare får du inte bara en översiktlig utbildning om våld och våldsprevention, utan även fördjupad kunskap och specifika verktyg för att hantera utmanande situationer i klassrummet. Tåget erbjuder i dagsläget 35 färdiga lektionsupplägg med visuellt stöd i Powerpoint-format som kan appliceras direkt i klassrummet.
Se alla pass här - Kunskapshöjning för flera samtidigt:
Genom Tåget når vi inte bara dig som lärare utan även andra viktiga målgrupper som elever, vårdnadshavare och fritidspersonal. Det innebär att hela skolgemenskapen kan engageras och arbeta tillsammans mot en tryggare och mer inkluderande miljö både i och utanför skolan. - Långsiktigt arbete med dedikerade resurser:
Tåget är inte en tillfällig insats utan ett långsiktigt arbete där flera delar av kommunen arbetar tillsammans. Fördelen med detta är att satsningen kräver att ledningen avsätter resurser, både tid och pengar, för att säkerställa att arbetet ges möjlighet att genomföras på rätt sätt.

Arbetet pågår hela läsåret
Under läsåret genomförs ett pass i månaden. Passen styrs utifrån ett årshjul där fyra lektionspass är obligatoriska, så kallade baspass, och genomförs vid specifika tidpunkter på året. Resterande fyra pass får respektive skola välja utifrån de utmaningar som finns i elevgrupperna och skolan i stort.
Baspassen genomförs varje läsår och handlar om normer och dess konsekvenser, att vara en aktiv åskådare och förändringsagent samt om våld i hemmet. De övriga valbara passen är uppdelade i följande kategorier; normer, kränkningar och utanförskap, anknytning, ledarskap, kommunikation, integritet och konflikthantering. Se alla pass här
Här kan du läsa mer om hur Botkyrka organiserat sitt arbete med Tåget
Mer för dig som vill börja med Tåget:

Ansök till Tåget
Skicka in din ansökan för att få tillgång till programmets handledning och alla pass.

Vill du kika på hur ett pass är upplagt? Inga problem. Klicka här för att se hur pass ser ut.

Är din kommun redo för Tåget?
För att lyckas med Tåget är det av yttersta vikt att både skolan och kommunen visar engagemang. Läs mer om nycklarna för att lyckas.

Om Tåget
Med hjälp av kunskap och verktyg förebygger Tåget våld i och utanför skolan. Läs mer om programmet här.

Röster om Tåget
Här kan du läsa vad olika nyckelfunktioner har för erfarenheter av att jobba med Tåget.