Föräldrar
Deltar ditt barn i Tåget?
Du har förmodligen hittat hit för att ditt barn pratat om Tåget eller att du fått information från skolan. Men vad är det här för något? Och vad innebär det för dig som förälder? Tåget är ett våldsförebyggande program som genomförs under skoltid med huvudsyftet att förebygga våld i och utanför skolan. Här får du mer information om programmet och hur du kan delta och skapa positiv förändring.

Tåget riktar sig till barn mellan 6–15 år, vårdnadshavare och skolpersonal. Programmet, som bygger på forskning och har utvecklats av Botkyrka kommun, ger kunskap och redskap för att kunna påverka barn och vuxna att agera innan, under eller efter en våldssituation uppstår. Tåget bygger på förändringsidéer utifrån ett åskådar- och genusperspektiv. Det innebär konkret att vi vill påverka och förändra negativa och begränsande tankemönster och normer tidigt hos barn, samt stärka omgivningens roll i att aktivt arbeta för en positiv förändring. När vi lyckas med detta kan vi skapa en tryggare och mer inkluderande miljö för alla, både i och utanför skolan.
Hur går det till?
Under läsåret arbetar vi med en mängd olika ämnen som syftar till att eleverna lär sig mer om allt från mobbning, utanförskap, genusnormer och dess förväntan på vilka val vi gör, hur vi blir bättre förebilder, konfliktlösning, kroppsgränser och samtycke, för att nämna några ämnen.
Först genomförs ett lektionspass i klassrummet och sedan ges skolorna möjlighet att genomföra ett pass på fritids, med fokus på kreativt skapande utifrån de ämnen barnen gått igenom på skoltid. Tanken är att bearbeta och fånga upp tankar och känslor efter lektionspasset. Skolan skickar även ut information till vårdnadshavarna med förslag på frågor för att fortsätta samtalet hemma.
Viktigt med trygga vuxna
Att prata om normer, fördomar, oskrivna regler och andra ämnen som berörs i Tåget kan röra upp känslor och tankar hos barnen. Därför är det extra viktigt att de känner att de har en trygg vuxen att vända sig till i skolan om de blir ledsna, arga eller oroliga. Inom Tåget kallar vi denna viktiga vuxna för ”Trygg bas”. I samband med att Tåget startar upp för läsåret säkerställer skolpersonalen att varje elev har minst en ”Trygg bas” på skolan, det kan vara allt från fritidspersonal, lärare, vaktmästare till elevassistent eller bibliotekarie.
Vad menas med normer?
Normer är oskrivna regler i samhället som vi förhåller oss till. Ibland är normer positiva och skapar ordning, som att stå i kö i mataffären eller ge plats åt äldre på bussen. Men andra normer som handlar om exempelvis utseende, språk, hudfärg, sexualitet eller genus kan leda till dåligt bemötande eller diskriminering för dem som inte passar in.
Och inte nog med det. Forskning visar att människor som förhåller sig till stereotypa, begränsande normer och inte tror på jämställdhet löper större risk att begå våldshandlingar. Genom att utmana och ifrågasätta begränsande normer kan vi uppmärksamma fler alternativa sätt att vara på och därmed också fler möjligheter till fria val i livet. Det är viktigt att komma ihåg att det är vi människor som skapar och kan förändra normer, både medvetet och omedvetet. Här kan du som förälder spela en viktig roll i att bidra till en positiv förändring.
Hur kan jag vara delaktig i Tåget? (länk)
Tåget för föräldrar, interaktiva träffar. (länk)
Tillsammans skapar vi förändring
Genom att engagera elever, personal och vårdnadshavare i gemensamma initiativ och utbildningsinsatser kan vi tillsammans förändra normer och påverka barn att visa omtanke, respekt och mod – att vara en del av en förändring till det bättre.
Relaterat innehåll:

Vill du ha tips på hur du kan prata med ditt barn inom ett specifikt område?

Hur kan jag få en bättre relation till mitt barn?
Forskning visar att en bra och trygg relation mellan förälder och barn fungerar som en viktig skyddsfaktor för barns utveckling och skyddar mot olika påfrestningar i hemmet, på skolan och fritiden.
Genom Tåget erbjuds det kostnadsfria föräldrastödsprogrammet ABC som fokuserar på att stärka familjerelationer, förebygga stress och konflikter samt bidra till barns positiva utveckling. ABC vänder sig till alla föräldrar och har anpassade träffar för olika åldersgrupper, från 3 till 19 år.
Är du förälder eller omsorgsperson och bor i Botkyrka kommun?

Möt en lärare och elev
På Kassmyraskolan i Botkyrka märker biträdande rektor Omar Azzawi en stor skillnad sedan dom började arbeta med Tåget.

Trygg bas
Tåget introducerar elever för ämnen som ökar medvetenheten kring våld i olika former.

Våra grundprinciper
Vi arbetar med ett normkreativt förhållningssätt vilket innebär att vi fokuserar på att se människors resurser i stället för att låta oss hindras av s