Begreppslista
Här har vi samlat en lista över vanligt förekommande begrepp inom Tåget.

Tåget: Våldsförebyggande skolprogram där elever, skolpersonal och föräldrar får utbildningar med fokus på att förebygga våld.
Pass: Ett Tåget-pass består av två delar: ett tillfälle där skolpersonal (ledning och utförare) utbildas i våldsförebyggande arbete och ett tillfälle där eleverna får utbildning i klassrummet. Varje skolår genomför skolan åtta pass, tre baspass och fem valbara pass som styrs utifrån varje enskild skolas behov.
Baspass: För att alla barn och vuxna som hoppar på Tåget ska ha en gemensam värdegrund och samma utgångsläge i det våldspreventiva arbetet startar varje läsår med tre obligatoriska baspass. Passen lär personal och elever om normer, värderingar och vikten av att frigöra sig från stereotypa och begränsande värderingar. Dessa pass är återkommande eftersom de förser personal och elever med den baskunskap som Tåget bygger på.
Valbara pass: Valbara pass är de personal- och elevpass som en Tåget-skola själva väljer utifrån sina individuella behov. Dessa pass är komplement till de tre obligatoriska baspassen.
Tryggare rum: Förhållningsregler som gäller för att alla passdeltagare (elever och skolpersonal) ska känna sig trygga nog att våga fråga, dela erfarenheter och bjuda på sig själva.
Icebreaker: Icebreakers är korta och förhållandevis enkla övningar som genomförs efter ett genomgånget Tåget-pass. Utöver syftet att främja barns förmåga till samarbete är icebreakers ett sätt att samla elevgruppen och skapa ett gemensamt fokus.
Trygg bas: Den/de vuxna på skolan som en elev känner sig extra trygg med att vända sig till vid behov eller när svåra situationer uppstår.
Tåget för föräldrar: Under uppbyggnad!
Ett Tåget-pass för föräldrar. Dessa hålls kvällstid en gång per skolår och ger föräldrarna en inblick i barnens arbete med Tåget, samt en möjlighet att själva fundera kring hur de kan förebygga våld
Familjeguide: Under uppbyggnad!
ABC: ABC (Alla Barn i Centrum) är ett universellt föräldrastödsprogram om fyra gruppträffar som syftar till att främja barns utveckling. Fokus på anknytning, föräldrar och familjerelationer. Tåget bygger på samma principer som ABC, därför erbjuds alla skolor som arbetar med Tåget ABC-utbildningar minst en gång per skolår.
Förändringsagent och aktiv åskådare: I Tåget utbildas elever att bli förändringsagenter och aktiva åskådare. Eleverna lär sig att agera före, under eller efter en våldssituation uppstår. Genom att vara en aktiv åskådare kan eleverna skapa förändring till det bättre.
Normer: Normer är oskrivna regler som finns omkring oss och som behövs för att ett samhälle ska kunna fungera. Det finns både positiva och begränsande normer. Positiva normer kan underlätta samvaron med varandra, till exempel att hälsa på varandra, stå i kö i matsalen eller komma i tid. Men det finns också normer som är begränsande och som kategoriserar människor utifrån vad som är ”normalt” eller ”avvikande”. Exempel på detta är vilken kroppsform du har, vilket land du kommer ifrån, vilken hudfärg du har, hur du klär dig, vad du gör på din fritid eller hur du som tjej eller kille förväntas bete dig. Läs mer på olika.nu
Normkritik: Normkritik innebär att man gör en analys utifrån olika normer och diskrimineringsgrunderna; kön, etnicitet, sexualitet, funktionsvariation, könsidentitet och könsuttryck, ålder, religion och tro. Läs mer på olika.nu
Normkreativ: Med hjälp av normkreativitet, eller ett normkreativt förhållningssätt, kan vi se alla människors resurser i stället för att låta oss hindras av stereotypa normer och snäva föreställningar och förväntningar på hur olika individer bör agera och leva. Läs mer på olika.nu
Upplevelsebaserat lärande: Upplevelsebaserat lärande är en metod för lärande som ofta låter deltagarna behandla verkliga problem i en simulerad miljö. Metoden innehåller vanligtvis någon form av problemställning och deltagarna måste samtala, resonera, förhandla och fatta beslut i grupp eller individuellt. Problemställningarna är ofta kopplade till värdegrundsfrågor eller andra frågor som inte har ett specifikt svar.
Relaterat innehåll:

Är det något begrepp du saknar i listan? Hör av dig till oss!

Möt en lärare och elev
På Kassmyraskolan i Botkyrka märker biträdande rektor Omar Azzawi en stor skillnad sedan dom började arbeta med Tåget.

Trygg bas
Tåget introducerar elever för ämnen som ökar medvetenheten kring våld i olika former.

Våra grundprinciper
Vi arbetar med ett normkreativt förhållningssätt vilket innebär att vi fokuserar på att se människors resurser i stället för att låta oss hindras av s