Köns- och genusnormen
Tåget-passet Köns- och genusnormen syftar till att öka medvetenheten om hur normer kring kön och genus påverkar ungas vardag, relationer och möjligheter. Vi granskar hur könsnormer skapas och upprätthålls i samhället, samt vilka konsekvenser de kan ha för individers välmående och valmöjligheter. Passet ger eleverna verktyg att reflektera över och ifrågasätta begränsande normer samt främjar en inkluderande och jämställd miljö.
Tips till vårdnadshavare
Som föräldrar har ni en viktig roll i att hjälpa era barn att förstå och navigera i en värld där könsnormer fortfarande påverkar oss. Här är några konkreta saker ni kan tänka på och göra:
1 - Reflektera över egna förväntningar:
Fundera på om ni har olika förväntningar på era barn beroende på kön. Förväntar ni er att de ska klä sig, leka eller bete sig på ett visst sätt? Vad signalerar ni genom era ord och handlingar?
2 - Använd inkluderande språk:
Försök att undvika att förstärka stereotyper genom språket. Säg till exempel "barn" istället för "killar" eller "tjejer" i vissa sammanhang. Uppmuntra dem att prova olika aktiviteter, oavsett vad som anses typiskt för deras kön.
3 - Visa att alla känslor är okej:
Påminn era barn om att det är okej att känna vad de känner och uttrycka sina känslor, oavsett om de är ledsna, arga eller glada. Visa att det inte är något fel med att gråta, oavsett om man är kille eller tjej.
4 - Stå emot kommentarer och förväntningar från andra:
Om ni hör andra säga saker som "tjejer är bättre på att ta hand om barn" eller "killar ska inte leka med dockor", visa att ni inte håller med. Genom att stå upp mot normer visar ni era barn att det är viktigt att ifrågasätta sådana idéer.
5 - Ha öppna samtal hemma:
Prata med era barn om vad de har lärt sig i skolan. Fråga hur de tänker kring normer och stereotyper. Diskutera tillsammans hur de kan vara sig själva och respektera andras val och identiteter.
6 - Visa att det är okej att göra fel:
Om ni märker att ni själva förstärker en norm eller gör ett misstag, be om ursäkt och prata med era barn om det. Det är en viktig lärdom att kunna erkänna fel och göra annorlunda nästa gång.
Frågor att ställa till ditt barn:
1 - "Vad tycker du är roligast att göra just nu? Finns det något du skulle vilja testa som du inte har fått göra än?” Det här öppnar för samtal om intressen och möjligheten att bryta normer.
2 - "Har du märkt att vissa saker anses 'för killar' eller 'för tjejer' i skolan? Vad tycker du om det?” Denna fråga hjälper ditt barn att identifiera och reflektera över könsnormer i sin vardag.
3 - "Har du någon gång känt att du inte får göra något för att andra kanske tycker det är konstigt? Hur kändes det?” Frågan ger en möjlighet för barnet att uttrycka sig och för dig att stötta dem i att våga vara sig själva.
4 - "Hur tror du det känns för andra barn om någon skrattar åt vad de har på sig eller vad de gillar att göra?” Detta kan stärka ditt barns empati och förståelse för hur deras handlingar påverkar andra.
5 - "Vad tycker du vi kan göra tillsammans för att alla ska få vara som de vill, hemma och i skolan?” Här kan ni brainstorma konkreta idéer tillsammans och göra barnet delaktigt.
Här kan du läsa mer om vad du som förälder behöver veta om stereotypa könsnormer:
