ANDTS
ANDTS står för Alkohol, Narkotika, Droger, Tobak och Spel. För att förebygga ANDTS-relaterade problem är det viktigt att vi tänker långsiktigt och på flera nivåer. Detta är inte en fråga om enstaka insatser, utan om ett helhetsperspektiv som genomsyrar våra verksamheter.
Tips till vårdnadshavare
Din inställning spelar roll: Forskning visar att föräldrars attityder till alkohol har stor påverkan på tonåringars alkoholvanor. Tonåringar vars föräldrar har en restriktiv inställning till alkohol dricker mindre och debuterar senare. För varje år som alkoholdebuten skjuts upp minskar risken för framtida beroende med 14 %.
Undvik att bjuda på alkohol: Studier visar att ungdomar som bjuds på alkohol hemma berusar sig oftare och i högre grad prövar narkotika än de som inte bjuds. Det kan kännas som ett sätt att "kontrollera" alkoholvanor, men konsekvenserna kan bli motsatta.
Din kommunikation är avgörande: En varm och öppen kommunikation gör stor skillnad. Prata regelbundet med ditt barn om alkohol, droger och andra risker, men var också tydlig med att det inte är okej att använda dessa produkter. Barn vill ha klara besked, även om de ibland verkar ignorera dem.
Förebygg genom tydliga gränser: Genom att sätta tydliga regler kring alkohol och droger visar du att du bryr dig. Det minskar också pressen från kompisar eftersom ditt barn kan använda dig som en "ursäkt" för att säga nej.
Normalisering i media: Många ANDTS-relaterade produkter framställs som ofarliga eller glamorösa i sociala medier, filmer och serier. Hjälp ditt barn att förstå att dessa budskap är skapade för att manipulera och sälja.
Sociala medier som försäljningskanal: Droger, vapes och andra produkter säljs ofta via appar som Snapchat och Instagram, där det är svårt för vuxna att upptäcka. Fråga ditt barn om hen har sett sådana sidor eller blivit erbjuden att köpa/testa. Prata om riskerna med att köpa något via sociala medier, både hälsomässigt och juridiskt.
Tips på hur du kan prata med ditt barn om ANDTS:
- Ställ öppna frågor: Fråga vad ditt barn har lärt sig i skolan om alkohol, narkotika eller tobak. Lyssna på deras tankar och resonemang utan att avbryta. Exempel:
- "Vad tycker du om det vi pratat om i skolan om alkohol och droger?”
- "Hur skulle du reagera om någon erbjöd dig något på en fest?”
- Ge konkreta verktyg: Hjälp ditt barn att tänka ut sätt och träna att säga nej om de känner sig pressade, som:
- "Jag vill inte – jag har träning i morgon.”
- "Nej tack, mina föräldrar skulle bli jättebesvikna.”
- Visa stöd och förståelse: Om ditt barn berättar om något som oroar dem – kanske en kompis som använder droger eller press på en fest – lyssna och visa att du finns där för att hjälpa utan att döma.
Här kan du läsa mer om vad du som förälder behöver veta och hur du kan agera kopplat till ANDTS: - https://verktygsladanhbg.se/foralder/
Länk till annan webbplats.
- https://www.drugsmart.se/
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- https://www.omsystembolaget.se/folkhalsa/tonaringar-och-alkohol/tonarsparloren/
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
