Psykisk ohälsa i familjen
Vi lär oss om psykisk ohälsa, dess påverkan på familjedynamiken och hur barn påverkas. Vi lär oss identifiera, stödja och skydda barn som lever med psykisk ohälsa i sin närmaste omgivning.
Tips till vårdnadshavare
Forskning visar att det är viktigt att prata om vad psykisk ohälsa innebär, då vi vet att många barn upplever psykisk ohälsa på olika sätt i sin omgivning, men ibland även själva. Om vi vill att barn ska vara ärliga och berätta saker för oss vuxna, så behöver vi göra detsamma. Det är viktigt att vi vuxna pratar med barnen om att alla vuxna behöver stöd ibland. Givetvis ska vi anpassa nivån på samtalet efter barnets ålder – det ska inte belasta och oroa på så sätt att barnet känner sig ansvarig eller skyldig. Däremot är det viktigt att barnen lär sig att vi aldrig behöver skämmas för psykisk ohälsa. Det är en del av att vara människa.
Så här pratar du med ditt barn om psykisk ohälsa:
- Prata gärna med barnen om vad det innebär att något är ledset eller gör ont på insidan.
- Fråga om barnet själv har varit ledsen på insidan, eller känner till andra (vuxna eller barn) som känt så – och fråga på vilket sätt du kan stötta.
- Diskutera gärna hur ni som familj kan ställa upp för varandra när någon är ledsen på insidan! Prata om vad som händer med känslorna, tankarna och vad man kan göra. Sådana diskussioner är viktiga för att barnet ska få möjlighet att lära sig att vuxna – precis som barn – kan vara ledsna på insidan. Att det är en del av att vara människa.
Ytterligare tips och råd kring barn och psykisk ohälsa
- Hör av er till elevhälsan på barnets skola om ditt barn mår psykiskt dåligt, eller ring till vårdguiden 1177 för att fråga vad som gäller där ni bor.
- Kontakta en vårdcentral (så kallad "första linje-mottagning") och be om att få remiss till en barn- och ungdomsmedicinsk mottagning (förkortas BUMM) alternativt till Barn- och ungdomspykiatrin (förkortas BUP). På 1177.se finns listor med nummer och adress till alla mottagningar – sök på BUMM eller BUP på 1177.se för att se vilka som finns i din region, det kan underlätta att du känner till vilka som finns innan ni pratar med en läkare på er vårdcentral.
- Om du som vårdnadshavare mår psykiskt dåligt så att det påverkar din och/eller barnens vardag kan du ringa din vårdcentral och be om hjälp. Vårdcentraler kan hjälpa till med stöd och behandling för bland annat oro, sömnsvårigheter, stress, ångest, panikattacker och nedstämdhet. De erbjuder även stöd i föräldraskapet, vilket kan vara väldigt skönt ifall det är olika yttre faktorer som tillsammans gör det svårt att mäkta med.
