Baspass
För att alla barn och vuxna som hoppar på Tåget ska ha en gemensam värdegrund och samma utgångsläge i det våldspreventiva arbetet genomförs alltid obligatoriska årliga baspass. Passen lär personal och elever om normer, värderingar och vikten av att frigöra sig från stereotypa och begränsande värderingar. Deltagarna får också kunskap om vad en aktiv åskådare är och hur en kan bli det. Vidare får de lära sig om våld i nära relationer och var de kan vända sig för att få hjälp.
I de obligatoriska baspassen utforskar vi Tåget och dess syfte. Vi startar med ett introduktionspass och sedan genomförs tre baspass årligen. Dessa pass höjer kunskapen hos såväl skolpersonal och elever så att alla som hoppat på Tåget ska påminnas om, och hålla den gemensamma värdegrunden levande.
Här beskriver vi kortfattat vad dessa pass handlar om.
Välj mellan följande pass:

Vill du kika på hur ett pass är upplagt? Inga problem. Klicka här för att se hur pass ser ut.

Introduktionspass - Vi hoppar på Tåget
Vi startar resan på Tåget genom att förstå dess syfte och grundläggande begrepp som Trygg bas, aktiv åskådare och förändringsagent.

Baspass 1 - Normer och dess konsekvenser
I del 1 utforskar vi betydelsen av normer och deras olika konsekvenser. Vi pratar om hur genusnormer kan berika, påverka och begränsa oss.

Baspass 1 - Normer och dess konsekvenser
I del 2 utreder vi strukturen bakom normer, vikten av att kommunicera med normmedvetenhet och hur vithetsnormen kan begränsa och skada individer.

Baspass 2 - Aktiva åskådare
Vi pratar om begreppet aktiv åskådare och betydelsen av att vara en förändringsagent.

Baspass 3 - Relationer
Vi lär oss om barns rätt till trygghet och vuxnas ansvar.