Kroppsgränser och samtycke
Vi övar på att förstå och respektera våra kroppsliga gränser och samtycke. Vi lär oss om varje individs rätt till sin egen kropp, teorin bakom kroppsgränser och samtycke samt praktiska metoder för att kommunicera och respektera dessa gränser.
Tips till vårdnadshavare
Under passet får eleverna lära sig olika sätt att visa när dem inte vill något både med ord och med kroppsspråket. De får också lära sig att bli bättre på att upptäcka när någon upplever att vi gått över deras gräns.
Barnen får öva på trestegsmetoden, som går till så här:
- Att sätta ord på vad som händer – till exempel "Du sitter väldigt nära mig."
- Att beskriva hur det får en att känna – till exempel "Jag känner mig obekväm."
- Att berätta hur man hellre vill ha det – till exempel "Kan du flytta lite på dig?"
Så pratar du med ditt barn om kroppsgränser och samtycke
Följ gärna upp vad just era barns kroppsgränser är och hur de föredrar att andra ber om samtycke. Vissa barn trivs inte med att kramas med alla, ibland vill de inte heller kramas med anhöriga – det är viktigt att respektera! Prata gärna med dem om vilka som känns okej att ha fysisk kontakt med och vilka personer som de hellre vill säga hej till på något annat sätt än att kramas. Men kom ihåg! Trots att det oftast känns bra att krama till exempel farmor, kan det kännas jobbigt att bli tvingad att göra det. Det kan också vara jobbigt för att det var länge sedan man sågs.
Undersök vilka olika sätt att hälsa som känns trygga för just dem och hur det kan förmedlas till de personer det gäller. Det är mer okej att motparten känner sig oönskad, än att barnet lär sig att den vuxnes behov av närhet väger tyngre än barnets ovilja att ge det.
