Rädsla och mod
Vi fokuserar på att förstå och bemöta elevers rädslor samt uppmärksamma könsskillnader i dessa. Vi lär oss om orsakerna till rädsla, hur vuxna kan förstärka våra rädslor, var någonstans i kroppen rädsla känns samt strategier för att hantera och hjälpa varandra genom rädslor.
Tips till vårdnadshavare
Rädsla är en känsla som man känner vid hot eller situationer med risker, både äkta och inbillade. Mod är förmåga att övervinna sin rädsla och agera för att nå ett mål. Vi har pratat om olika situationer då rädsla och mod uppstår samt olika sätt att hantera dessa på.
Tåget tipsar: Så pratar du med ditt barn om rädslor – och mod!
Vuxna har en biologisk omvårdnadsinstinkt; vi vill skydda barn och det gör vi på olika sätt. Faktum är att studier visar att vuxna som uppmuntrar självständighet och låter barnet ta risker, utan en ständigt hjälpande eller styrande hand, har oftare barn som inte lider av rädsla och oro.
Studier visar även att vuxna uppmuntrar pojkar mer än flickor till självständighet och låter dem ta risker. Reflektera gärna över vad detta kan leda till på sikt. Modiga barn skapas när vi undviker att bidra med rädsla hos barnet genom att ständigt varna för faror, själva undviker situationer på grund av egen rädsla och oro, betraktar barnet som känsligt samt misstror barnets förmåga till förändring och utveckling.
- Börja med att kartlägga och förstå dina egna rädslor och hur dessa visas upp inför barnet!
- Undersök gärna med ditt barn vilka rädslor hen har upptäckt hos de olika familjemedlemmarna samt vilka egna rädslor barnet har – och vad dessa beror på.
Gör gärna mod till en gemensam aktivitet! Alla kan få återkommande uppdrag som baseras på att överkomma sina rädslor – till exempel att våga visa sig känslig och gråta, att erbjuda någon hjälp utan att de behöver be om det, att sitta nära en insekt eller klättra högt med stöd!
