Viktmobbning och kroppsideal, del 1
Vi övar på att förstå och främja positiva kroppsbilder, självkänsla och hur vi kan skapa en positiv miljö för alla elever. Vi lär oss om kroppens funktioner i stället för utseende och vad eleverna själva kan göra för att minska fokus på utseende.
Tips till vårdnadshavare
I Botkyrkas elevenkäter framgår det att verbala kränkningar påfallande ofta riktas mot elevers vikt, i synnerhet i fall där elever blir utsatta vid upprepade tillfällen. Det är därför viktigt att vi alla vuxna omkring barnen tänker på hur vi själva pratar – både om våra egna och andras kroppar.
- Att säga att någon har en "snygg kropp" inför ett barn skapar lika stora ideal och förväntningar på vad som är "rätt" kropp som när man uttrycker att någon har en "ful" kropp inför dem. Recensera eller kommentera därför inte andras utseenden och kroppar när det finns risk att barnet hör det – även om det du säger är välmenat!
- Utforska gärna barnets egna tankar om kroppar och om denne har en uppfattning om vad som är rätt eller fel kropp. Problematisera det genom att lyfta kroppen i form av funktion och inte utseende. Undersök vad den uppfattningen grundar sig i genom att diskutera vilka kroppar som ges mest utrymme i media och omkring oss.
- Agera så fort ett barn uttrycker en negativ kroppsuppfattning om sig själv eller andra – för barnet behöver stöd där och då.
- Förstärk inte bilden av att "tjock = ful" inför barnet. Undvik att säga något i stil med: ”Du är inte alls tjock, du är ju jättefin!”
- Undvik också att koppla mat och rörelse till förändring av kroppen, för det kan leda till att barnet får en problematisk och destruktiv relation till både mat och till träning.
Slutligen ett lästips för ett kroppspositivt föräldraskap: "Livsviktigt: en handbok i kroppspositivt föräldraskap", skriven av Kajjan Andersson.
