Viktmobbning och kroppsideal, del 2
Vi tränar på att främja positiva kroppsbilder, ökad självkänsla samt hur vi kan ha en acceptans för vår egna kropp. Vi reflekterar över kroppsideal och pratar om hur en kan hantera negativa tankar om sitt utseende till följd av att många förändrar sitt utseende på sociala medier med hjälp av olika appar och filter.
Tips till vårdnadshavare
I dag är sociala medier en stor del av barnens vardag. Där presenteras ofta en fiktiv verklighet som inte alltid speglar det verkliga livet, särskilt när det kommer till kropps- och skönhetsnormer. Det barnen själva rapporterar i undersökningar om vad de ser på sociala medier är små näsor, fylliga läppar, stora bröst, smala midjemått, höfter lika breda som bröstomfånget ("timglas-form") och stora rumpor till slanka ben. Pojkarna rapporterar att särskilt att långa och muskulösa kroppar är eftersträvansvärt.
Det är viktigt att vi är medvetna om de kroppsideal som barnen ser på daglig basis. För barn och unga kan det nämligen vara svårt att problematisera och förstå att det de ser är kroppar som har förvrängts på olika sätt – så vi måste hjälpa dem med detta!
Tåget tipsar: Hur blir jag som vuxen mer medveten om kroppsuppfattning?
Börja med att fundera på och försöka bli mer medveten om dessa saker:
- Vad säger jag om mig själv, mitt utseende och om min kropp?
- Vad jag säger om andras utseende och om deras kroppar?
- Vad tänker, tycker och säger mitt barn om kroppen (både om sin egen kropp och andras)?
Det är också viktigt att vi vuxna presenterar en variation av kroppar för barnen.
Här är några exempel på hur man kan göra det:
- Hylla olika kroppar! Visa att det finns svarta kroppar, kroppar med funktionsvariationer, tjocka kroppar, korta och långa kroppar samt kroppar med bristningar, behåring och ärr när du får möjlighet.
- Hjälp barnet se variationen! Visa att det faktiskt finns en variation av kroppar – ta hjälp av böcker, filmer, serier som bidrar med en variation och hylla de kroppar som avviker från rådande kroppsideal i det vardagliga livet.
Föregå med gott exempel – kommentera inte kroppar alls! Barnen tar till sig hur du pratar om din egen och andras kroppar. Så trots att det du säger är menat som något positivt, är barn lika snabba med att registrera att det som du säger om andras kroppar i positiv bemärkelse mest handlar om kroppar som är smala, ljusa, långa eller muskulösa. Det bästa är därmed att kommentera andra saker än sådant man kan se.
