Grupptryck
Vi utforskar betydelsen av grupper, grupptryck och dess påverkan på barns samspel. Vi lär oss att känna igen och motverka negativt grupptryck samt hur vi aktivt kan stå emot det för att främja en positiv gruppdynamik.
Tips till vårdnadshavare
För att hjälpa ditt barn att upptäcka och stå emot grupptryck har Tåget samlat några tips på hur du tar dig an ämnet.
- Reflektera först på egen hand:Vad är du som vårdnadshavare mest orolig för att ditt barn ska känna sig pressat att göra – på grund av grupptryck? När du vet det kan du försiktigt och nyfiket samtala med ditt barn om dessa olika situationer och hur hen ställer sig till dem.
- Om du känner dig orolig:När du känner oro för en viss situation av olika anledningar – sätt ord på det! Beskriv din oro för dig själv först, men det är viktigt att du sedan kommunicerar med ditt barn om vad du känner och varför du känner så.
- Hjälp ditt barn att säga nej! För många barn kan det kännas svårt att säga nej till gruppen, särskilt om man är den enda som inte gör som de andra. Du kan hjälpa ditt barn att våga säga nej genom att öva på olika argument eller knep som ditt barn kan använda för att stå emot grupptryck, till exempel genom att göra ett litet "rollspel" där du använder de olika situationerna som ni pratar om. Det är viktigt att ditt barn känner sig övertygad om budskapet i dina argument – för om barnet inte är det behöver du fortsätta samtalen och testa nya argument tills ni har kommit fram till något ni känner er gemensamt nöjda med.
- Påminn om att du finns här för ditt barn!Säg att du finns där för barnet oavsett vad som händer. Bekräfta att du vet hur svårt det kan vara att stå emot grupptryck ibland, samtidigt som du påminner om ledarskapsförmågorna i ditt eget barn – till exempel att barnet är modigt, vågar säga ifrån hemma - kanske till sitt syskon, är väldigt duktig på att ta hand om familjens husdjur m.m. Allt det där som ni ser i barnets privata sfär – påminna om det.
- Skuldbelägg aldrig barnet!Om ditt barn skulle falla för grupptrycket så är det mycket viktigt att du aldrig lägger skulden på barnet. Att skälla ut barnet för att den gjort "fel" eller något "dumt" hjälper därmed inte. Försök vara så öppen och icke-dömande som möjligt när du lyssnar på barnets tankar och känslor. Om barnet känner sig skuldbelagt så minskar chansen att barnet berättar för dig nästa gång något händer.
Ge inte upp!
Ibland behöver man prova sig fram innan det blir rätt. Så försök vara tålmodig och fortsätt öva tillsammans med ditt barn på nya sätt att stå emot grupptryck.
