Mobbning och hårda ord
Vi utforskar mobbningens konsekvenser och ger perspektiv på . Vi diskuterar hur vi kan främja respektfulla relationer och skapa en trygg skolmiljö för alla elever.
Tips till vårdnadshavare
Ibland berättar inte barn om det är jobbigt i skolan, än mindre om denne själv utsatt någon annan för mobbning. Därför är det bra för alla föräldrar att prata om vikten av att vara en förändringsagent och aktiv åskådare till mobbning. Vad kan vi som ser andra bli utsatta för mobbning göra för att bidra till en bättre plats?
Här är några förslag på hur du kan prata med ditt barn om mobbning:
- Fråga gärna barnet om mobbning förekommer på skolan och om denne kan återberätta olika situationer denne sett, hört om eller själv upplevt.
- Fråga vilka olika sätt de olika situationerna har löst sig på och vilka fler denne kommer på skulle kunna ha löst situationen på.
- Berätta gärna om att mobbning även sker bland vuxna, och att det även finns aktiva åskådare bland vuxna! Kopplat till mobbning, vad har du själv varit med om eller bevittnat under din uppväxt?
- Berätta gärna om framgångsrika situationer där du själv har bevittnat mobbning och hur du (eller andra) var aktiva åskådare – vad gjorde du (eller de andra) då?
- Avsluta med att berätta om vikten av att berätta för en vuxen och att du alltid finns där för att ta emot jobbiga samtal om skolan, vare sig det handlar om barnet själv eller om någon annan som barnet vill berätta om.
Prata med ditt barn om Förändringscirkeln
Förändringscirkeln är en modell som hjälper oss att förstå att mobbning består av många olika personer – inte bara två personer (en som mobbar och en som blir mobbad). Runtom finns ofta åskådare till det som sker, personer som ser det hända. Därför behöver vi alla ta ansvar för att säga ifrån och hjälpa till när någon påverkas! Om du önskar se Förändringscirkeln kan du be ditt barns pedagoger skicka den till dig.
Alla är vi en del av förändringscirkeln, så berätta gärna för ditt barn vilka roller du själv har haft. Vad hände, och i vilka situationer? Berätta vad du tycker och tänker om det som hände, nu som vuxen. Om vi vuxna delar med oss om sådana saker så blir det lättare för barnen att dela med sig – vi visar dem vägen.
Det finns sju olika roller i Förändringscirkeln:
- När du mobbas (Utsatt): Person som blir utsatt för trakasserier (mobbning).
- När du mobbar (Utövare): Person som utsätter någon för något som hen blir kränkt eller ledsen av, till exempel mobbning.
- När du hejar på (Förstärkande utövare): Person som inte själv börjar mobba, men ändå lätt går med i situationen för att hjälpa utövaren. Kan även stå bredvid och skratta eller heja på utövaren.
- När du vet att någon mobbas, men inte gör något åt det (Passiv utövare): Person som är med i situationen, men har ingen aktiv roll. En passiv utövare är dock på utövarens sida, och vill liksom inte säga ifrån innerst inne, men vill inte medverka i mobbningen av olika anledningar.
- När du vill hjälpa till men inte vågar än (Passiv åskådare): Person som ser allt men stannar i bakgrunden och är tyst. Kanske är rädd för att bli mobbad själv, men vill säga ifrån innerst inne om den rädslan inte fanns.
- När du stöttar den som hjälper till (Förstärkande åskådare): Person som förstärker den aktiva åskådarens agerande och finns där för att hjälpa hen hämta hjälp eller avbryta.
- När du hjälper till (Aktiv åskådare): Person som tar initiativ till att försöka stoppa mobbningen och står på den mobbades sida. En aktiv åskådare har en aktiv roll i att stoppa mobbningen.
