Positiv förstärkning och vägledning
Vi lär oss om hur vi främjar positivt beteende genom beröm och uppmuntran samt om fördelarna med positiv förstärkning. Vi diskuterar olika sätt att ge beröm på och övar på konkreta handlingar som sprider glädje. I en spännande övning försöker vi att undvika negativa ord som ”inte” för att se hur det påverkar oss.
Tips till vårdnadshavare
Enligt en studie visade det sig att föräldrar generellt ger sina barn hela 20 tillsägelser VARJE halvtimme. I ABC-föräldrastöd pratar vi om 5:1, vilket innebär att varje dag försöka uppnå en balans i kommunikationen. För att förstå vad en sådan balans skulle innebära i vardagen kan vi kan för en kort stund föreställa oss att varje relation har en våg med två djupa vågskålar. På den ena vågskålen står det “positivitet” och på den andra “negativitet”:
- Tänk dig att du lägger en klump i den positiva vågskålen varje gång du ger ditt barn beröm, positiv uppmärksamhet, tid tillsammans och liknande.
- Tänk dig att du lägger en klump i den negativa vågskålen varje gång du exempelvis tillrättavisar, tjatar eller ställer krav på ditt barn.
Om du vill att ditt barn ska vilja samarbeta så måste vågskålarna väga jämnt. Om mängden konflikter ökar kan det vara ett tecken på att vågskålarna – och därmed relationen – hamnat i obalans. Problemet är att de positiva klumparna är mycket mindre och lättare än de negativa. Därför måste du som förälder fylla på med mycket mer positiv samvaro, uppmärksamhet och uppmuntran för att vågskålarna ska komma i balans. Samtidigt som du gör detta behöver du medvetet försöka minska på mängden tjat, krav och tillsägelser.
Man behöver alltså inte väga upp varje enskild tillsägelse direkt med fem positiva – utan det handlar om fördelningen mellan det positiva och det negativa i er relation som helhet. En sak som brukar göra särskilt stor skillnad här är att minska mängden tjat. Men extra effektivt för att vårda er relation är att fylla på vardagen med fler stunder där ni har det bra tillsammans. Får ni många fina stunder tillsammans så skapas tillfällen där känns naturligt att ge barnet positiv uppmärksamhet.
Tips för att minska det negativa:
Fundera på hur du kan göra för att komma ihåg att minska mängden tillsägelser och påminnelser, till exempel genom att
- sätta en påminnelse på mobilen
- skriva ner det på en lapp som du sätter upp på kylskåpet
- skriva det på handen.
Kom ihåg! Det beteende som vi uppmärksammar kommer barnet att upprepa – oavsett om det är ett positivt eller negativt beteende.
