Vithetsnormen - antirasism
Normen kring vithet är djupt rotad i samhället och påverkar våra uppfattningar om och samspel med andra människor på många sätt. I det här passet undersöker vi vithetsnormen för att förstå hur den är sammankopplad med rasism och diskriminering. Genom diskussioner och aktiviteter reflekterar vi över våra upplevelser av vithetsnormen och hur vi kan agera som medvetna åskådare för att främja mångfald och inkludering.
Detta är en norm som ofta är ett känsligt ämne för såväl vuxna som barn. Effekterna av vithetsnormen är både tydliga och subtila. Det kan handla om allt från en kritisk blick eller kommentarer till att vissa elever får högre status eller behandlas mer fördelaktigt för att de uppfattas stå närmare vithetsnormen. Till exempel kan en vit person uppfattas som mer kompetent, mer pålitlig eller mer inkluderad i en grupp bara på grund av hur nära de står vithetsnormen. Det här skapar en obalans där vissa människor får fördelar utan att ha gjort något för att förtjäna dem, medan andra begränsas i sina möjligheter.
Genom att skapa medvetenhet och diskutera dessa frågor kan vi tillsammans arbeta för en skolmiljö som är inkluderande och rättvis för alla elever. Det handlar om att både se och utmana normerna så att ingen elev begränsas av dem. För att skapa en trygg och inkluderande skola behöver vi vara medvetna om hur vithetsnormen fungerar, och aktivt arbeta för att förändra den.
Tips till vårdnadshavare
Skolverket belyser vikten av att prata om vithetsnormen och strukturell rasism inom skolan, då många barn påverkas av detta. Strukturell rasism innebär att vissa grupper får sämre möjligheter i samhället, exempelvis i skolan, på jobbet eller i vården, på grund av sin hudfärg eller bakgrund. Det handlar inte om enskilda personers elakhet, utan om orättvisa regler och vanor som funnits länge. Forskning visar att fördomar gentemot etnicitet utvecklas redan i förskoleklass. Följ gärna upp med barnen om deras tankar kring hur mångfalden i och utanför skolan ser ut.
Det är viktigt att tidigt bemöta barns frågor om ras/hudfärg och inte tysta ned deras nyfikna frågor. Som förälder är det viktigt att se över vilken roll man själv har kopplat till rasism; är man en person som riskerar att utsätta någon för rasism eller kanske själv bli utsatt för det? På vilket sätt kan det påverka barnet? Vilken bild har barnet av vem som är kriminell? Vem som är terrorist? Vem som är rektor och lokalvårdare på skolan? Vilka personer har barnet mött i olika yrkesroller? Reflektera på egen hand innan du bjuder in barnet till samtalet.
Föräldrar till barn som löper förhöjd risk att utsättas för rasism i skolan och samhället
Prata öppet om upplevelser: Fråga ditt barn om de någon gång känt sig orättvist behandlade eller blivit utsatta för rasism. Exempel: “Har du någonsin känt att någon skojat om ditt namn eller sagt något dumt om ditt utseende? Hur kändes det?” Bekräfta deras känslor och låt dem tala i sin egen takt.
Ge dem verktyg att stå upp för sig själva: Uppmuntra ditt barn att säga ifrån om de upplever något orättvist. Exempel: “Om någon säger något elakt till dig om din kultur eller hudfärg, kan du säga ‘Det är inte okej att säga så till mig’. Om det känns svårt, kom ihåg att du kan säga det till mig också.” Påminn dem att de alltid har rätt att försvara sig själva och att du finns där för stöd, men hänvisa även dem till att informera vuxna på skolan om detta.
Stärk deras självkänsla: Hjälp ditt barn att känna stolthet över sin bakgrund och kultur. Läs böcker om kända personer från samma bakgrund som ditt barn, eller titta på filmer där personer med liknande etnisk bakgrund är hjältar eller ledare. “Tänk på Malala, hon kämpade för sin rätt att gå i skolan!”
Skapa en inkluderande miljö hemma: Fyll ert hem med material som speglar mångfald och inkludering. Ha böcker som representerar olika kulturer och hudfärger, och se på filmer som inkluderar karaktärer från olika bakgrunder. Låt ditt barn vara med och välja sådant material på biblioteket eller när ni handlar.
Lär dem att hantera negativa kommentarer: Ge ditt barn verktyg för att hantera rasistiska kommentarer med självrespekt. Om någon gör en elak kommentar om deras kultur, lär barnet att säga: “Jag vill inte prata om sådant här, och det känns inte bra att du säger så.” Påminn barnet om att inte ta rasismen personligt – det handlar om den som säger det, inte om dem själva.
Anmäl diskriminering och rasism till skolan/kommunen: Om ditt barn berättar att hen utsatts för diskriminering, undersök om skolan har upprättat en kränkningsrapport. Det är skolans ansvar att hantera situationen och ge stöd till ditt barn. Det är även viktigt för att synliggöra problemen i statistiken. Beslutsfattare styr resurser och insatser utifrån den information de har, och det blir svårt att motverka rasism när vi inte kan visa att behovet finns.
Vid behov kan du också göra en anmälan via Botkyrka kommuns klagomålslänk:
https://www.botkyrka.se/skola-och-forskola/grundskola/om-grundskolan/klagomal-och-synpunkter-pa-skolan-eller-forskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Föräldrar till barn som tillhör
majoritetsgruppen i samhället
Reflektera över egna föreställningar: Fundera på hur du själv påverkar ditt barns syn på andra människor. Om du hör dig själv säga något om en viss etnisk grupp eller göra antaganden om någon baserat på deras ursprung, stanna upp och fundera på om det kan vara fördomsfullt. Barn ser mönster, även om du inte påtalar att de tillhör ett annat ursprung verbalt. Prata öppet med ditt barn om att alla människor har rätt att bli behandlade med respekt, oavsett deras bakgrund eller var de kommer ifrån.
Synliggör rasism och uppmuntra till reflektion: Hjälp ditt barn att förstå sina fördelar som en del av majoritetsgruppen genom att fråga: “Vad tror du det betyder att ha vår hudfärg i vårt samhälle? Tror du att alla människor behandlas på samma sätt, oavsett hudfärg?” Fråga dem om de märker skillnader i hur människor blir bemötta i de miljöer de vistas i.
Bemöta barnens nyfikna frågor. Barn är naturligt nyfikna och ställer ofta frågor om utseenden. Att tysta ner dem kan signalera att det är något fel, vilket kan förstärka negativa föreställningar om den specifika gruppen. Om ett barn säger: "Varför är hennes hud mörk?", undvik att svara med "Så får man inte säga!" Säg istället: "Människor ser olika ut beroende på varifrån världen deras familj kommer ifrån, och det är helt naturligt att vi ser olika ut."
Ge verktyg att säga ifrån: Uppmuntra ditt barn att stå upp för vänner eller klasskamrater som behandlas orättvist, exempelvis: “Om du hör ett skämt om någon utifrån hur de ser ut eller var de kommer ifrån, kan du säga: ‘Det där är inte roligt’ eller ‘Vi ska vara snälla mot alla, oavsett var vi kommer ifrån’.” Uppmuntra dem att aktivt säga ifrån om de ser någon bli utsatt för rasism, även om det kan kännas jobbigt.
Stöd mångfald och inkludering: Se till att ert hem är en plats där mångfald värderas. Titta på filmer som har en mångfald av karaktärer eller välj böcker där människor med olika bakgrund spelar huvudrollen. “Låt oss titta på den här boken där bästa vännen är från en annan kultur, så kan vi lära oss mer om varandras olikheter.”. På sikt normaliseras mångfald i ert hem och ni behöver inte benämna det i ord längre.
Tips på läsning
”Prata om rasism: en vägledning för vuxna” av Rädda Barnen
En användbar vägledning för föräldrar och andra vuxna för att kunna prata om rasism med barn i olika åldrar, samt förstå och hantera sina egna föreställningar och attityder.
Upptäck barnböcker med mångfald
Besök ert närmaste bibliotek och fråga efter barnböcker som på olika sätt lyfter fram mångfald. Gör det till en rolig aktivitet för barnet att själv få utforska och hitta dessa böcker, och betona att ni tillsammans ska lära er mer om mångfald och alla de unika berättelser som finns. OBS! Om ni märker att det är svårt att hitta dessa böcker i ert bibliotek kan ni säga följande till bibliotekspersonalen: "Hej! Skulle ni kunna skapa en mångfaldshylla, likt regnbågshyllor, där böcker som speglar olika kulturer och bakgrunder lyfts fram? Det skulle göra det enklare att hitta sådan litteratur, samtidigt som de fortsätter att vara integrerade i de vanliga hyllorna."
Nedan är tips på böcker för yngre:
- Addis afro av Jali Madi Susso. Vem vill ha mössa om man har ett stort fint afro? Inte Addi i alla fall. Han struntar i mormors tjat och tar sin snowracer och går ut. Men när skogens frusna djur får syn på hans varma hår får Addi fullt sjå att hålla djuren borta istället för att åka i backen.
- Mammas sovsjal av Chimamanda Ngozi Adichie. Tittut! Chino gömmer sig bakom mammas sovsjal. Den är så len och mjuk och har så fina röda och blå cirklar. När mamma är på jobbet får sjalen följa med in i Chinos värld. Kanske kan den bli en filt åt kaninen Skuttis?
- Allt om mångfald av Felicity Brooks. Med ämnen som sträcker sig från kläder och mat till hem, festivaler och familjer finns det mycket för barnen att prata om när de tar reda på vad som gör människor olika och vad som gör dem unika.
