Vithetsnormen - visst ser vi färg
Normen kring vithet är djupt rotad i samhället och påverkar våra uppfattningar om och samspel med andra människor på många sätt. I det här passet undersöker vi vithetsnormen för att förstå hur den är sammankopplad med rasism och diskriminering. Genom diskussioner och aktiviteter reflekterar vi över våra upplevelser av vithetsnormen och hur vi kan agera som medvetna åskådare för att främja mångfald och inkludering.
Tips till vårdnadshavare
Skolverket belyser vikten av att prata om vithetsnormen och strukturell rasism inom skolan, då många barn påverkas av detta. Den vanligaste upplevda orsaken till trakasserier på mellanstadiet är etnicitet. Forskning visar att fördomar gentemot etnicitet utvecklas redan i förskoleklass. Följ gärna upp med barnen om deras tankar kring hur mångfalden i och utanför skolan ser ut. Det är viktigt att tidigt bemöta barns frågor om ras/hudfärg och inte tysta ned deras nyfikna frågor. Ett tips är att få in mer representation av hudfärg i det barnet ser runtom. Välj gärna böcker, leksaker, färgläggningspapper och filmer som visar på mångfald. Fråga efter material som visar mångfald i ert närmsta bibliotek!
Som förälder är det viktigt att se över vilken roll man själv har kopplat till rasism:
- Är jag en person som riskerar att utsätta någon för rasism eller kanske själv bli utsatt för det?
- På vilket sätt kan det påverka barnet?
- Vilken bild har barnet av vem som är kriminell? Vem som är terrorist?
- Vilka personer har barnet mött i olika yrkesroller?
Reflektera på egen hand innan du bjuder in barnet till samtalet. Ett tips är att läsa ”Rädda barnen – Prata om rasism: en vägledning för vuxna”. Där finns bra vägledning för hur man ska prata med barn i olika åldrar om ämnet.
