Om Tåget
Tillsammans mot våld
Tåget är ett våldsförebyggande program som bygger på upplevelsebaserat lärande för personal, yngre barn och vårdnadshavare. Huvudsyftet är att förebygga våld i och utanför skolan.

Tåget riktar sig mot barn i årskurs F-9, vårdnadshavare och skolpersonal. Programmet ger kunskap och redskap för att kunna påverka förmågan att agera och handla innan, under eller efter en våldssituation uppstår. Målet är att barnet och dess viktiga vuxna ska få redskap för att skapa en inkluderande och trygg miljö för sig själva och andra.
"Vårt program bygger på förändringsidéer utifrån ett åskådar- och genusperspektiv. Vi vill förändra destruktiva och begränsande tankemönster och normer tidigt hos barn, samt stärka omgivningens roll i att aktivt arbeta för en positiv förändring."
Med hjälp av Tåget kan vi skapa en trygg och inkluderande miljö på skolan. Genom att engagera elever, personal och vårdnadshavare i gemensamma initiativ och utbildningsinsatser kan vi tillsammans påverka barn att visa omtanke, respekt och mod. Och på så sätt vara en del av en förändring till det bättre.
Ett program som tar hänsyn till fler än bara elevens behov
Två av skolans främsta uppdrag, förutom kunskapsuppdraget, är att arbeta med det sociala uppdraget och värdegrundsuppdraget. Undersökningar visar att skolpersonal kan uppleva att värdegrundsuppdraget är abstrakt och svårt att arbeta systematiskt med.
Ett färdigt upplägg i Powerpoint-format
Det som gör Tåget unikt är att programmet anpassas efter de specifika behov som finns hos respektive elevgrupp och skola. Skolan får välja mellan ett 30-tal personal- och elevpass som passar de särskilda behov som skolan har under läsåret. Varje pass har delar som kan justeras efter den enskilda elevgruppens behov, exempelvis i diskussionsfrågor.
Tåget tar inte bara hänsyn till elevens behov av förståelse för våld och hantering av det, utan ger även redskap till skolpersonal och vårdnadshavare i hemmet. Tåget möter på så vis upp separata behov hos de tre viktiga målgrupperna:
- Elever
- Skolpersonal
- Vårdnadshavare
Tåget bygger på fyra centrala grundprinciper:
- Att utmana stereotypa (köns)normer
- Anknytning och trygga relationer
- Ledarskap
- Åskådarskap
Vill du veta mer om Tågets fyra grundprinciper?
Vill du veta mer om hur Tåget bedrivs på grundskolan?

Rafelle Azzawi är samordnare för våldsprevention på Våldspreventivt center i Botkyrka. Hon har varit med och utvecklat Tåget och är i dag ansvarig för Tåget yngre (F-6).

Vladan Petrović är samordnare för våldsprevention på Våldspreventivt center i Botkyrka. Han har varit med och utvecklat Tåget och är i dag ansvarig för Tåget äldre (6-9).
Relaterat innehåll:

Ansök här för att få tillgång till metodmaterialet

Fördjupa dig mer:

Vill du höra en lärare och en elevs
erfarenhet av Tåget?

Bakgrund
År 2012 fick socialtjänsten i Botkyrka signaler från olika håll om att det rådde ett hårt klimat bland barn och unga i kommunen. Läs mer här!

Våra grundprinciper
Vi arbetar med ett normkreativt förhållningssätt vilket innebär att vi fokuserar på att se människors resurser i stället för att låta oss hindras av s

Trygg bas
Tåget introducerar elever för ämnen som ökar medvetenheten kring våld i olika former.

Samverkan
För att arbetet med Tåget ska bli framgångsrikt är det viktigt att integrera det med andra jämställdhets- och preventionsinsatser.