Bakgrund
Från utmaningar till lösningar
År 2012 fick socialtjänsten i Botkyrka signaler från olika håll om att det rådde ett hårt klimat bland barn och unga i kommunen. Problematiken lyftes av såväl skolor som fritidsverksamheter, men även från de unga själva. Elever tog allt oftare till verbala och fysiska våldshandlingar i samspel med varandra, vilket uppmärksammade behovet av att hitta nya sätt att arbeta med frågan om våld i samverkan.

År 2015 utvecklades Botkyrkas våldspreventiva skolprogram för att skapa säkra och stödjande miljöer för barn och unga i kommunen. För högstadieungdomar påbörjades arbetet med MVP (Mentors in Violence Prevention) och kort därpå skapades Tåget som riktar sig till barn i låg- och mellanstadiet.
Arbetet startade i Hallunda/Norsborg, där vuxna och unga aktivt ville uppmärksamma och motverka våldskulturen. De skolor som var i implementeringsfasen med MVP uttryckte önskemål om att arbeta våldspreventivt även med de yngre eleverna, vilket ledde till att Socialförvaltningen och Utbildningsförvaltningen utvecklade skolprogrammet Tåget. Under januari 2024 fattades beslut om att även inkludera högstadiet, kompletteringen ska vara klar under hösten 2024.
I dag samordnas det våldspreventiva arbetet i Botkyrka av Våldspreventivt center som tillhör Kommunledningsförvaltningen. Centret syftar till att intensifiera och effektivisera samverkan mellan olika aktörer i det våldspreventiva arbetet.
Relaterat innehåll:

Därför hyllar kommunledningen Tåget

Fördjupa dig mer:

Våra grundprinciper
Vi arbetar med ett normkreativt förhållningssätt vilket innebär att vi fokuserar på att se människors resurser i stället för att låta oss hindras av s

Trygg bas
Tåget introducerar elever för ämnen som ökar medvetenheten kring våld i olika former.

Samverkan
För att arbetet med Tåget ska bli framgångsrikt är det viktigt att integrera det med andra jämställdhets- och preventionsinsatser.