Samverkan
En viktig framgångsfaktor
För att arbetet med Tåget ska bli framgångsrikt är det viktigt att integrera det med andra jämställdhets- och preventionsinsatser som bedrivs regionalt och lokalt i kommunen. Varje kommun bestämmer själva hur arbetet med Tåget organiseras. Men fokus bör ligga på att samarbeta med befintliga lokala samverkansgrupper och forum exempelvis folkhälsoråd, brottsförebyggande råd eller samverkansgrupper mellan socialtjänst, polis, fritid och skola.

Sedan 2015 har Botkyrka kommun arbetat framgångsrikt med det våldspreventiva programmet Tåget. Arbetet sker inte i projektform utan är en naturlig del av de olika samverkansaktörernas ordinarie verksamhet, och resurser planeras således utifrån arbetet.
I Botkyrka leds Tåget av Våldspreventivt center (VPC) som organisatoriskt hör till kommunstyrelseförvaltningen. VPC:s uppgift är att säkerställa att arbetet sker på ett strukturerat och effektivt sätt med de olika samverkansparterna. I Botkyrka är det i första hand socialförvaltningen, utbildningsförvaltningen och polisen.
Vinster med samverkan
Med en strukturerad samverkan inom kommunen kan kompetens från olika aktörer nyttjas. Genom att samköra kommunens befintliga data i form av elevundersökningar, lägesbilder, kränkningsincidentrapportering med mera kan man få en bild av hur utvecklingen ser ut. All den samlade kunskap som kommunen har när det kommer till kränkningar och våld kommer därmed på ett effektivt sätt till användning när det finns en tydlig samverkansstruktur.
Tåget-metodens samverkansmodell är även ett vinnande koncept ur ett förtroendebyggande perspektiv. Förutom de självklara vinsterna för skolan så bygger Tåget naturliga, positiva, broar till viktiga samhällsaktörer som socialtjänsten och polisen. Fördelen med att arbeta preventivt är att relationerna inte skapas i anslutning till kriser, och därför i högre grad kan vara trygghetsskapande och motverka exempelvis desinformationskampanjer och misstro mot samhällets institutioner.
Polisen och socialtjänsten positiva till Tåget
Efter att ha arbetat med Tåget sedan många år tillbaka är socialtjänsten och polisen i Botkyrka övertygade om att det finns stora långsiktiga fördelar att ha elever, vårdnadshavare och medarbetare som har bättre kunskap om våldsprevention. Förutom fördelar på lång sikt fyller arbetet en viktig funktion i att fördjupa relationerna och öka kännedomen i lokalområdet här och nu.
Relaterat innehåll:

Fördjupa dig mer:

Ansök till Tåget
Skicka in din ansökan för att få tillgång till programmets handledning och alla pass.

Vill du kika på hur ett pass är upplagt? Inga problem. Klicka här för att se hur pass ser ut.

Bakgrund
År 2012 fick socialtjänsten i Botkyrka signaler från olika håll om att det rådde ett hårt klimat bland barn och unga i kommunen. Läs mer här!

Våra grundprinciper
Vi arbetar med ett normkreativt förhållningssätt vilket innebär att vi fokuserar på att se människors resurser i stället för att låta oss hindras av s

Trygg bas
Tåget introducerar elever för ämnen som ökar medvetenheten kring våld i olika former.