Trygg bas
Grundpelare i skolans trygghetsarbete
Tåget introducerar elever för ämnen som ökar medvetenheten kring våld i olika former. Ämnena hjälper dem att utforska och förstå konsekvenserna av våld samt att börja tänka kritiskt kring normer, konfliktlösning och respekt för olikheter. Detta kan väcka känslor hos eleverna, känslor som behöver kunna fångas upp av trygga vuxna på skolan. Dessa vuxna kallar vi för en ”Trygg bas”.

Att bygga trygga relationer mellan elever och skolpersonal är avgörande för att främja en positiv skolmiljö, och på sikt nå en skola fri från våld. Relationer till trygga vuxna ger eleverna en känsla av säkerhet och tillhörighet samt möjliggör att skolpersonal tidigt kan identifiera och hantera eventuella utmaningar som eleverna kan ställas inför. Varje elev behöver minst en trygg vuxen på skolan att prata med vid behov, särskilt i samband med ett normkritiskt och våldspreventivt arbete som Tåget.
Allt börjar med en kartläggning
Skolan har i uppgift att säkerställa att alla elever har minst en trygg vuxen på skolan att vända sig till. För de elever som saknar en trygg vuxen, en så kallad Trygg bas, upprättas en handlingsplan för att säkerställa att denne får det över tid. Det är de vuxnas ansvar att försöka utveckla och etablera en trygg relation till eleven, inte barnets.
Målet är att alla elever ska ha minst en trygg vuxen på skolan att vända sig till vid behov – och helst flera. En Trygg bas kan vara:
- en mentor eller lärare
- en fritidsledare
- vaktmästare eller skolsköterska
Relaterat innehåll:

Fördjupa dig mer:

Vill du kika på hur ett pass är upplagt? Inga problem. Klicka här för att se hur pass ser ut.

Bakgrund
År 2012 fick socialtjänsten i Botkyrka signaler från olika håll om att det rådde ett hårt klimat bland barn och unga i kommunen. Läs mer här!

Våra grundprinciper
Vi arbetar med ett normkreativt förhållningssätt vilket innebär att vi fokuserar på att se människors resurser i stället för att låta oss hindras av s

Samverkan
För att arbetet med Tåget ska bli framgångsrikt är det viktigt att integrera det med andra jämställdhets- och preventionsinsatser.