Möt en lärare och elev
Att sätta ord på känslor skapar trygghet
Att våga sätta ord på tankar och känslor har lett till färre konflikter och en större förståelse för varandras likheter och olikheter. På Kassmyraskolan i Botkyrka märker biträdande rektor Omar Azzawi en stor skillnad sedan dom började arbeta med Tåget.
– Vi har en bättre sammanhållning mellan både elever och personal och incidentrapporterna har sjunkit.

I flera år har lärarna Omar Azzawi och Jenny Börjesson ansvarat för att driva det våldsförebyggande programmet Tåget på Kassmyraskolan. Att starta upp ett nytt projekt för en hel skola kan kännas tufft säger Omar, men eftersom materialet är väl strukturerat och utvecklat för att passa elever och personal är det enkelt att komma i gång.
– Det är väldigt smidigt eftersom du får färdiga powerpointpresentationer med manus och bildstöd så att du kan hålla passen för lärarkåren, eleverna och fritids. Det går såklart att anpassa för just dina elever, men fördelen med Tåget är att du inte behöver ha några förkunskaper. Och behöver du hjälp kan du alltid få det från koordinatorerna, säger Omar.
När Kassmyraskolan hoppade på Tåget för sex år sedan hade Omar och Jenny tät kontakt med koordinatorerna. De diskuterade allt från lektionsupplägg till praktiska saker som när på året man skulle planera in känsliga pass som exempelvis ”Våld i hemmet” för att undvika att väcka jobbiga känslor inför helger och skollov. Koordinatorerna kom också med konkreta tips som att exempelvis involvera hela elevhälsan och andra viktiga vuxna på skolan som kunde vara beredda att fånga upp ledsna eller oroliga elever vid känsliga pass. Dessutom kom dom ut till skolan och höll i vissa pass och fanns hela tiden tillgängliga för att svara på frågor från elever och skolpersonal.
– Nu när vi är varma i kläderna har vi inte lika tät dialog med koordinatorerna men dem gånger vi ber om hjälp, oavsett om det handlar om att svara på frågor eller komma ut och hålla ett pass med oss, så är dem väldigt snabba att bistå med sin expertis.
Förändringsarbetet påverkar inte enbart eleverna utan även skolpersonal, fritids och i slutändan även vårdnadshavare. För att alla barn och vuxna som hoppar på Tåget ska ha en gemensam värdegrund och samma utgångsläge i det våldspreventiva arbetet genomförs obligatoriska baspass varje år. Passen lär personal och elever om normer och vikten av att frigöra sig från stereotypa och begränsande värderingar. För att alla ska våga uttrycka sina tankar och känslor kommer deltagarna i början av varje lektionspass överens om vilka regler som ska gälla under lektionen, man skapar ett så kallat ”tryggt rum” där man lovar att inte döma varandra. Andreas Al Zuhairi i årskurs sex berättar att klimatet på skolan har blivit mjukare.

– Innan vi började med Tåget vågade vi inte prata om känslor och berätta hur vi egentligen känner. Men nu, när vi vågar, har det blivit så mycket bättre. Det kan såklart vara svårt när värderingar krockar, något litet kan bli jättestort fort, då är det viktigt att tänka efter och försöka att inte bli inblandad. Och att säga till en vuxen.
Andreas Al Zuhairi, elev Kassmyraskola
Att klimatet på skolan har blivit mjukare och mer inkluderande märks också på incidentrapporteringen. Omar Azzawi är säker på att Tåget har varit en bidragande faktor till denna positiva förändring. Nu vågar eleverna öppna upp sig och sätta ord på känslor och förklara med ord varför man är arg eller ledsen i stället för att vara utåtagerande.
– Machokulturen har stävjats. Konflikter som uppstår på fotbollsplanen och skolgården löses nu på ett bättre sätt tack vare att eleverna har lärt sig strategier för att hantera och undvika att hamna i konflikt. Och även bland skolpersonalen märker vi skillnad – vi har en större förståelse för varandra och eleverna och vi tänker efter innan vi pratar, säger Omar.
En viktig del i arbetet med Tåget är att varje elev på skolan får en ”Trygg bas” – en dedikerad trygg vuxen som eleven kan vända sig till när hen är orolig, ledsen eller bara vill prata. Andreas Al Zuhairi tycker att den trygga basen varit viktig och han önskar att man kunde arbeta ännu mer med detta.
– Jag tror att det skulle vara bra om lärarna hade lite Tåget-koll varje dag så att man känner sig sedd. Det skulle kunna förebygga mobbing. Om jag fick önska skulle jag vilja ha ett helt Tåget-fritids där skulle jag göra läxor, leka och träffa nya vänner. Det behövs fler fritidsklubbar med olika saker att göra för barn i min ålder.
För att lyckas med Tåget krävs det inga förkunskaper, men det krävs vilja och engagemang. Omar och hans kollega Jenny har från start valt att dela på ansvaret och hålla passen tillsammans.
– Det är roligare att vara två som driver arbetet och framför allt blir det en bättre dynamik i klassrummet när vi håller passen, det blir mer pratigt och mindre föreläsande. Vi brukar också bjuda in annan skolpersonal som får vara med och hålla i passen, ju fler som är inkluderade desto roligare blir det, säger Omar.
Till sist, har du några ord att skicka med till dem som är sugna på att börja med Tåget?
– Det kan kännas tufft att börja med något nytt men det är väldigt enkelt att komma i gång med Tåget. Fördelarna är många; du får träffa andra i kommunen som jobbar med våldsprevention, du får massa nya kunskaper, du lär känna dig själv och dina kollegor mer och sammanhållningen mellan skolpersonal och elever blir verkligen mycket bättre.
Andra perspektiv:

Ansök här för att få tillgång till metodmaterialet

Se alla Tåget pass som ni kan välja mellan här

Möt en kontaktperson och en koordinator
För att arbetet med Tåget ska gå så smidigt som möjligt finns det två nyckelfunktioner som behöver finnas på plats.

Möt verksamhetschefen
Heltäckande, tidssparande och flexibelt. Så beskriver Magdalena Eberhardsson Tåget. Läs mer här!

Börja arbeta med Tåget
Metoden, som erbjuds kostnadsfritt, bygger på upplevelsebaserat lärande och kan skräddarsys efter varje skolas specifika behov. Läs mer här!