Möt verksamhetschefen
”Ingen av våra skolor vill missa Tåget”
Heltäckande, tidssparande och flexibelt. Så beskriver Magdalena Eberhardsson, biträdande verksamhetschef för grundskolan i Botkyrka kommun, det våldsförebyggande programmet Tåget.
– Vi har aldrig tvingat någon skola att göra Tåget – men nu vill ingen av våra skolor missa Tåget.

Sedan 2015 har Botkyrkas våldsförebyggande skolprogram Tåget finslipats och justerats. I dag finns det en mängd pass att välja mellan. Materialet som ges till Tåget-ansvariga på respektive skola är väl genomarbetat och inbegriper PPT-presentationer med lärarhandledning, elevpass, extrauppgifter till fritidsverksamhet samt information till vårdnadshavare. Det är tydligt att man använt sig av ett inifrån och ut perspektiv för att göra det så enkelt som möjligt att få in Tåget i den ordinarie skolverksamheten. Den omfattande revideringen som gjordes 2021 innebär också att hela programmet nu går i linje med LGR 22 – vilket är en stor fördel.
Tåget är en bra och heltäckande grundplåt för att klara av ett av skolans grunduppdrag: att arbeta hälsofrämjande.
Magdalena Eberhardsson
Biträdande verksamhetschef för grundskolan i Botkyrka kommun
Magdalena lyfter fram fler fördelar med Tåget. Utifrån ett personalperspektiv är det en lyx att ha ett smörgåsbord av färdiga pass att välja mellan. Alla pass är väl genomarbetade och kvalitetssäkrade vilket gör att skolorna spar enormt mycket tid och resurser på att inte behöva arbeta fram eget material. En annan faktor som är minst lika viktig är att materialet från Tåget säkerställer att alla elever får tillgång till kvalitetssäkrad kunskap eftersom lärarna har ett pålitligt stöd att utgå från.
– Även om jag som pedagog inte är trygg i alla områden relaterade till våld, ger materialet mig en grund att stå på så att jag inte undviker svåra frågor som våld i hemmet eller heder.

2024 klubbade Botkyrka igenom beslutet att samtliga grundskolor i kommunen bör arbeta med Tåget. Det är inget krav att göra det, men i dagsläget är det ingen skola som bett att få avstå. För att väcka engagemanget för programmet bland rektorerna valde grundskolans ledningsgrupp att noggrant sätta sig in i programmet med hjälp av presentationer från och diskussioner med Våldspreventivt center, som ansvarar för att driva Tåget i Botkyrka kommun. Dialogen bidrog till en känsla av medägarskap som ledningsgruppen sedan kunde förmedla vidare till rektorsgruppen – något som Magdalena tror varit viktigt för att väcka nyfikenhet.
– Det är otroligt stor skillnad när man pratar om ett program som man själv har kunskap kring. Att vi som pratar om detta på rektorsträffar också har jobbat i skolans värld i flera år tror jag är en stor fördel, vi förstår vilka utmaningar som finns. Målsättningen har varit att visa upp smörgåsbordet av kunskap som finns att få helt gratis – utifrån de utmaningar med våld som just din skola har.
Samverkan är ett ord som återkommer när det gäller våldsprevention. För att lyckas skapa en skola fri från våld, och i förlängningen ett samhälle fritt från våld måste fler aktörer samverka. Skolans huvuduppdrag är kunskapsuppdraget, men för att lyckas med detta behöver barnen känna sig trygga före och efter skolan. Och här kan andra förvaltningar ha mer möjlighet att påverka och stötta än vad skolan har.
– Socialförvaltningen kan påverka med fältare och områdessekreterare och Kultur och Fritidsförvaltningen spelar en viktig roll på exempelvis fritidsgårdar. Vi behöver alla samarbeta och ha en gemensam tanke kring hur vi ska arbeta för att minimera riskerna att våra barn utsätts eller utsätter andra för våld.
Magdalena berättar att hon deltar i flera olika samverkansforum där frågan kring våldsprevention lyfts. De forum hon ägnar mest tid åt gällande de våldspreventiva frågorna är på rektorsträffar, i strategiska våldsförebyggandegruppen som består av socialtjänsten, utbildningsförvaltningen och Våldspreventivt center som är en del av kommunledningsförvaltningen samt i ett klustermöte där Avux, Kultur och fritidsförvaltningen, polisen, Våldspreventivt center, socialtjänsten och utbildningsförvaltningen deltar.
–Vi faller alla under olika lagstiftning men här ges vi en arena där vi tvingas lyssna på varandra och gemensamt arbeta fram ett samarbete kring våldsprevention som faktiskt fungerar på riktigt.
Till sist, vad ska man tänka på när man startar upp Tåget på en skola?
– Satsa på implementeringen. Alla nya saker tar tid i början men här får du ett helhetskoncept som är väl genomarbetat och utvecklat för skolans värld.
Andra perspektiv:

Ansök här för att få tillgång till metodmaterialet

Se alla Tåget pass som ni kan välja mellan här.

Möt en lärare och elev
Att våga sätta ord på tankar och känslor har lett till färre konflikter och en större förståelse för varandras likheter och olikheter.

Möt en kontaktperson och en koordinator
För att arbetet med Tåget ska gå så smidigt som möjligt finns det två nyckelfunktioner som behöver finnas på plats.

Börja arbeta med Tåget
Metoden, som erbjuds kostnadsfritt, bygger på upplevelsebaserat lärande och kan skräddarsys efter varje skolas specifika behov. Läs mer här!